VERSURI...

Persoane interesate

joi, 6 decembrie 2012

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Nicolae!


Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Nicolae! VIDEO


Sfantul Nicolae este sarbatorit pe 6 decembrie, iar in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae, asa cum mai este cunoscut sfantul in tara noastra, aduce daruri la copiii care au fost cuminti si o nuielusa pentru cei care au fost neascultatori. 
De Sfantul Nicolae peste 800 000 de romani isi sarbatoresc ziua numelui
Peste 800.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Nicolae. Din totalul persoanelor care poarta aceste nume, aproape 538.500 sunt barbati (Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola)”.
Dintre aceste prenume, cel mai raspandit este Nicolae/ Nicolaie, apartinand unui numar de 353.415 barbati, urmat de Nicoleta, prenumele a 191.030 de femei.

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Nicolae!

Darurile de Mos Nicolae sunt legate de urmatoarea poveste: 
Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi ca un tata din Mira, indurerat ca nu-si poate marita fiicele pentru ca nu avea bani, dorea sa le ia zilele si apoi sa-si puna capat vietii. Sfantul Nicolae a fost impresionat si a poruncit slugilor sale sa ia cateva pungi cu galbeni si sa le strecoare in casa acelei familii. De atunci, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae.
Mos Nicolae este, de fapt, adevaratul Mos Craciun, mai ales in traditia Bisericii. Mos Craciun, asa cum il stim noi – imbracat in haine rosii, avand barba si o sanie trasa de reni, a fost inventat la inceputul secolului al XX-lea. Numele de Santa Claus (Mos Craciun) provine din termenul olandez Sinterkloos, prescurtarea de la Sinter Niklaas – Sfantul Nicolae.
La romani, Mos Nicolae s-a instalat mai intai la orase si foarte tarziu la sate si nu s-a suprapus peste ceilalti doi mosi: Mos Ajun si Mos Craciun.
“San-Nicoara este un personaj cu o prestanta deosebita in calendarul popular, fapt evident prin multitudinea de calitati care i s-au adaugat in timp. Sarbatoarea din aceasta zi prefigureaza victoria binelui si a luminii asupra fortelor nefaste, asa cum ni se arata in credintele populare conform carora in aceasta zi „se intoarce noaptea la ziua cu cat se suceste puiu-n gaoace”, a mai spus etnologul Ania Moldoveanu.

Obiceriuri de Sfantul Nicolae
Obiceiurile de Sfantul Nicolae nu sunt foarte numeroase: se serbeaza pentru ajutor la boli si mai ales lovituri, se fac praznice pentru mortii care au murit brusc, iar fetele fac rugaciuni pentru noroc in casatorie.
Ziua de Sfantul Nicolae ne arata si cum va fi vremea pe timpul iernii:
“Cand vine San-Nicoara cu calul alb, adica aduce neaua cu sine, atunci aduce si iarna grea, care se infrange la Sant-Ion”.
Pentru zonele ce pastreaza traditia colindatului, in special in Transilvania, Sfantul Nicolae este patronul cetei de tineri, la aceasta data ei intrunindu-se pentru alegerea conducatorului si a celorlalte roluri. Apoi, seara, ceata merge sa ii colinde pe cei care se numesc Nicolae.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu