VERSURI...

Persoane interesate

WOW !

De 8 Martie eu vreau sa ofer doamnelor
Cea mai mare ciocolata din lume


Iubitorii de ciocolata isi pot delecta macar ochii cu aceste imagini care infatiseaza cea mai mare ciocolata din lume. Recordul apartine Armeniei, iar pana acum a fost detinut de Italia.

Ciocolata are o lungime mai mare de cinci metri si pentru a o produce a fost nevoie de o perioada de timp de trei zile, dupa cum informeaza Sky News.

Greutatea ei exacta este de patru tone si 410 kilograme. Este primul record al Armeniei inscris in World Guiness Book of Records. Premiera a fost celebrata printr-o mare petrecere.

Un singur om ar avea nevoie de 107 ani pentru a consuma aceasta ciocolata-gigant.


Wow!
Cele mai frumoase lacuri ale lumii


Cei vechi spuneau ca lacurile sunt Ochii Pamantului in care se oglindeste Cerul. Noi, astazi, dupa decenii de poluare si pangarire irationala a tuturor apelor, cu greu mai putem sustine aceeasi metafora. Cu toate acestea, in ciuda agresiunii omului modern impotriva naturii, unele lacuri, aflate la mare distanta de |civilizatie|, au ramas intacte. Ireal de frumoase, incredibil de pure si transparente, sunt asezate in imprejurimi mirifice care te indeamna pe loc la liniste si reflectie interioara. Admirati-le frumusetea nemaintalnita!

Lacul Masyu, Japonia

Samuraii l-au considerat drept cel mai pur lac din lume. Masyu se afla la 74 de kilometri nord de orasul Kushiro. Demumit de localnici "Lacul Ceturilor", Masyu beneficiaza de un observator construit pe malul de est, locatie de unde turistii beneficiaza de cea mai frumoasa priveliste a imprejurimilor.


In centrul lacului troneaza o mica insula, denumita Kanui-shu, ceea ce, in dialectul local, se traduce prin "Batrana Lacului". O poveste de prin partea locului ne spune ca: "odinioara, o batranica impreuna cu nepotul ei a reusit sa scape de un razboi devastator. Atunci cand a ajuns pe malurile lacului, nepotul s-a ratacit de ea. Disperata, batranica l-a implorat pe Zeul Lacului sa-i acorde un adapost pentru noapte. Dorinta femeii varstince s-a indeplinit intr-o clipita: o mica insula stancoasa a aparut brusc in mijlocul lacului. Zeul a adus-o pe batranica pe noul adapost si i-a spus doar atat: "Acum, ai tot timpul din lume la dispozitie."

Localnicii sustin ca si in zilele noastre, in noptile reci, peste suprafata cetoasa a lacului se aud strigatele batranei care isi cauta nepotul ratacit.


Lacul Kussharo, Japonia

Nu putem parasi meleagurile nipone fara trecerea in revista a lacului Kussharo, de departe unul dintre cele mai spectaculoase lacuri de pe planeta, dar si cel mai salbatic din intreaga Japonie. Imensul ochi de apa este situat in craterul unui vulvan stins din Hokkaido, cea mai inghetata insula din arhipelegul nipon.

Numele sau vine din limbajul bastinasilor Ainu, fiind singurul lac din Japonia care ingheata pe tot parcursul iernii. In mijlocul acestuia se gaseste, de asemenea, o insula, numita Nakajima. Apele lacului au o aciditate crescuta din cauza gazelor vulcanice, motiv pentru care aici supravietuiesc putine specii de pesti, printre care si pastravul curcubeu. De asemnea, in anul 1951, entomologii japonezi au descoperit aici o specie rara de cicada (Oncotympana maculaticollis).


In prezent, lacul este un important loc de popas pentru lebedele mute, fiind situat pe ruta de migrare a acestor impresionante pasari acvatice. Ca si fapt bizar, Kussharo este cu adevarat Loch Ness-ul Japoniei, ajungand la aceasta reputatie dupa ce mai multi martori au sustinut ca au vazut in apele sale un monstru marin, denumit Kusshii de catre presa nipona, inca din anul 1973.


Lacul Pukaki, Noua Zeelanda

Il gasim in Insula de Sud a Noii Zeelande si este cel mai salbatic lac din aceasta tara de la capatul lumii. Are o suprafata de 178,7 kilometri patrati si este un lac glaciar. Lacul Pukaki este alimentat in mare parte de catre apele raului Tasman, care este creat din apele topite ale ghetarului alpin cu acelasi nume, precum si de apele topite ale ghetarului Hooker din Muntele Cook (Aoraki, in limba maori).


Nivelul lacului a crescut spectaculos in doua ocazii: cu 9 metri, in anul 1940, si cu 37 de metri, in anul 1970, cu acesta ultima ocazie, scufundand in apele sale insula Five Pound Note. Apele lacului, prin intermediul unei hidrocentrale, produc jumatate din necesarul de energie electrica al Noii Zeelande.


Lacul Geneva, Elvetia si Franta

Cu o suprafata de 345,31 kilometri patrati, este unul dintre cele mai intinse lacuri din Europa Occidentala, fiind, in acelasi timp, si cel mai celebru lac de granita al Batranului Continent. Franta detine 4,47% din suprafata sa, iar Elvetia beneficiaza de 59,53% de luciu de apa. Lacul Geneva s-a format in urma topirii si a retragerii succesive a unui ghetar de mare altitudine.

Vechii romani l-au denumit Lacus Lemanus (unii francezi de astazi numindu-l, in continuare Leman) ajungand sa isi imparta, in cele din urma, numele cu orasul Geneva din imediata apropiere. Este un lac alpin recunoscut din cele mai vechi timpuri pentru frumusetea sa si pentru apele line in care se oglindeste Mont Blanc (4.810 m), cel mai inalt varf al Muntilor Alpi.


Adancimea lacului Geneva atinge cota maxima de 13 metri in portiunea dintre Evian si Laussane. In anul 1827, matematicianul francez Jacques Charles François Sturm (1803 - 1855) a ales apele Lacului Geneva pentru a masura in premiera viteza sunetului propagat in apa dulce.


Lacul Kachura, Pakistan

Alaturi de Shangrila, este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din Kashmirul pakistanez. Si asta pe buna dreptate, deoparece in apele Kachura-ului cerul se oglindeste pana la adancimea maxima a lacului, de 70 metri.


Apa, mai limpede decat cristalul, nu depaseste temperatura de +15 grade Celsius pe timpul verii. Iarna, in schimb, ochiul de apa transparenta din Kashmir este ascuns sub un strat de gheata care poate atinge si 2 metri. In lacului Kachura izvoraste marele si impresionantul Fluviu Indus.


Lacul Peyto, Canada

Am ajuns pe malurile unui lac magnific situat in Parcul National Banff din Muntii Stancosi Canadieni. Lacul, ale carui ape sunt alimentate de un ghetar imens din apropiere, si-a primit numele in onoarea lui Bill Peyto, primul ghid si vanator de blanuri pretioase care a explorat tinutul Banff. Peyto-lacul este situat la altitudinea de 1.860 metri, in mijlocul Vaii Waputik, fiind marginit de piscurile Cladron, Peyto si Jimmy Simpson.


Pe vreme de vara, o cantitate semnificativa de gheata se topeste si se scurge in apele lacului, ceea ce duce la intensificarea culorii albastre a lacului. Tocmai culoarea sa, de un albastru nemaintalnit nicaieri in lume, a facut ca acest lac sa apara in numeroase reviste, vederi si postere.

Cea mai frumoasa priveliste a lacului se poate admira de pe Bow Summit, punctul cel mai inalt al ghetarului Icefield Parkway, situat din apropiere. O parte din apele lacului se scurg in raul Mistaya.


Lacul Bled, Slovenia

Considerat de multi turisti si calatori drept cel mai frumos lac din Europa, Lacul Bled este tot un ochi de apa glaciar, situat in Alpii Iulieni din Slovenia. Are dimensiuni impresionante: 2.120 metri in lungime, 1.380 in latime, iar adancimea sa maxima este de 30,6 metri. Lacul are parte de o priveliste clasica, o frumusete greu de egalat, fiind incadrat de paduri batrane de brazi si munti maiestuosi.


In centrul sau troneaza o insula cu acelasi nume, Bled (Blejski otok, in limba slovena), pe care se afla mai multe obiective turistice, cel mai impresionant fiind Biserica Pelerinilor Sfintei Fecioare (Cerkev Marijinega vnebovzetja, pentru localnici). Biserica a fost construita in secolul XV si se mandreste cu turnul inalt de 52 metri, in varful caruia se poate ajunge numai dupa escaladarea a 99 de trepte. Lacul este celebru si pentru conditiile exceptionale pentru practicarea sporturilor nautice. Se poate ajunge foarte usor pe malurile sale, fiind situat la doar 35 kilometri de Aeroportul International din Ljubljana.


Lacul Como, Italia

Lago di Como, cum il numesc italienii, este un lac de origine glaciara pe care il gasim in provincia Lombardia. Este un ochi de apa impresionat, cu o suprafata de 146 kilometri patrati si cu o adancime-record de peste 400 metri, fiind printre cele mai adanci lacuri din Europa. Ambianta deosebita si frumusetea intacta au atras aici oamenii inca din cele mai vechi timpuri, Lacul Como fiind o destinatie favorita pentru relaxare si odihna a tuturor aristocratilor bogati din Roma Antica.


In prezent, lucrurile nu s-au schimbat deloc: pe malurile sale au vile si proprietati celebritati precum Madonna, George Clooney, Gianni Versace, Ronaldinho si Sylvester Stallone.

Como are o dispunere stranie pentru un lac alpin, tarmurile sale desenand forma neregulata a literei Y. Daca il privim ca pe o destinatie strict turistica, atunci merita sa retinem ca Lacul Como este o locatie naturala unde putem observa animale si pasari, ne putem relaxa in imprejurimile sale pitoresti sau putem beneficia de serviciile numeroaselor spa-uri din imediata apropiere. Este permisa si practicarea unor sporturi nautice de genul wind surfing-ului, kite surfing-ului, sau, pentru toata lumea, navigarea cu barci de agrement.


Loch Lomond, Scotia


Asa-i spun englezii. Parca, totusi, Loch Laomainn, in dialectul original galez, suna mai bine, nu-i asa? In fine, Lomond sau Laomainn, cum doriti, ramane nu doar cel mai mare lac din Marea Britanie, ci si cel mai frumos si mai salbatic ochi de apa in care se oglindeste cerul scotian... in putinele zile senine de aici.

Misteriosul lac se afla la jumatatea distantei dintre campiile din centrul Scotiei si celebrele inaltimi de pe Highlands. Are o lungime de 39 de kilometri, o latime de doar 8 km si o adancime maxima de 190 metri. Este impodobit cu peste 30 de insule si insulite si a devenit, in ultimul timp, cea mai importanta destinatie scotiana pentru amatorii de pescuit si sporturi nautice.


Lacul este celebru din pricina unei balade locale, compusa, in anul 1841, de catre un soldat scotian care, capturat de dusmani, isi astepta sentinta la moarte. Intitulata "The Bonnie Banks o' Loch Lomond", melodia a fost preluata si adaptata de numeroase trupe si artisti, printre care si formatia punk The Real McKenzies.

Ca orice lac scotian care se respecta, Loch Lomond gazduieste in apele sale un monstru care se lasa uneori vazut de turisti si localnici. Acestia din urma se jura cu mana pe inima ca whisky-ul cu acelasi nume, produs in distileriile din apropiere, nu are niciun amestec in multitudinea de legende cu privire la aparitiile monstrului din Loch Lomond...
Lacul Tsomoriri, India

In statul Ladakh din nord-vestul Indiei, la o inaltime de 4.595 metri, troneaza cel mai mare lac de mare altitudine din Muntii Himalaya. Tsomoriri are o lungime de 19 kilometri, latimea sa atinge 3 kilometri, iar adancimea maxima circa 40 de metri.

Lacul este inconjurat de spectaculoasa Vale Rupshu, marginita de piscuri montane de peste 6.000 de metri inaltime. Este un important loc de popas pentru pastorii nibazi tibetani din triburile Changpa. Templul budist Korzok, situat pe malul vestic al lacului, are o vechime de peste 400 ani si este vizitat anual de mii de pelerini budisti, alaturi de turistii atrasi de frumusetea locului.


Atat lacul, cat si imprejurimile, au fost declarate rezervatie naturala in scopul protejarii unor specii rare si valoroase de animale, precum leopardul zapezii, marmota himalayana, oaia albastra himalayana, magarul salbatic tibetan sau Kiang-ul, gazela tibetana si un numar de 14 specii de pasari de apa.


Lacul Shangrila, Pakistan

Credinciosii budismului tibetan l-au botezat dupa Shangri-La, sau"Raiul pe Pamant", un loc mirific din panteonul budist. Insa, musulmanii pakistanezi, pentru a nu le da satisfactie budistilor, sustin ca numele lacului din Kashmirul pakistanez provine de la cel al tinutul fictiv, de basm, descris in romanul "Orizontul pierdut", scris de englezul James Hilton (1900 - 1954).

Chiar daca se afla la marginea unei zone macinata sute de ani la rand de razboi si ura inter-religioasa, lacul Shangrila merita, fara nicio ezitare, vizitat: nu a fost denumit degeaba Raiul pe Pamant. Atat lacul in sine, cat si imprejurimile, se inscriu perfect in imaginea idilica compusa din frumusete naturala spectaculoasa, privelisti care iti taie rasuflarea si atmosfera meditativa.


James Hilton povesteste in "Lost Horizon" cum un avion se prabuseste intr-o vale din apropierea lacului, undeva in anul 1920. Pasagerii supravietuitori descopera un templu budist, unde cer adapost si gazduire calugarilor. Norocosii occidentali sunt trimisi la o lamaserie din apropiere, cladirea fiind inconjurata de o gradina multicolora, plina de flori si fructe. Spre socul pasagerilor, calugarii care traiau acolo pareau nefiresti de tineri, cu toate ca in acte depasisera suta de ani. Locul idilic a fost numit Shangrila.

Daca va intrebati care este povestea uluitorului Shangrila Resort Hotel de pe malul lacului, ei bine aflati ca acesta cladire are o istorie mult mai lumeasca. A fost construita de raposatul general de brigada Muhammad Aslam Khan (1908 - 2008), primul comandant al corpului de cercetasi si vanatori de munte din armata proaspat infiintatului (pe atunci) stat Pakistan.


Lacul Manasarovar, Tibet (China)

Lacul Manasarovar este un lac glaciar situat la circa 2.000 de kilometri de Lhasa, capitala provinciei autonome Tibet. Splendidul ochi de apa cristalina se afla la inaltimea de 4.556 de metri, ceea ce-i confera si titlul de lacul cu apa dulce situat la cea mai mare altitudine din lume. Strict tehnic, lacul are o suprafata de 320 kilometri patrati, o adancime de 90 metri si o circumferinta de 88 kilometri.

Insa din punct de vedere religios, istoric si cultural, Manasarovar este de o importanta majora atat pentru credinciosii hindusi, cat mai ales pentru cei care au imbratisat Calea lui Buddha. Lacul are valente legendare: este personificarea puritatii. Cine soarbe o inghititura din apa sa in timpul vietii, va urca direct in Cerul Zeului Shiva, dupa ce isi va da obstescul sfarsit. Asta pentru ca, se spune, apa din Manasarovar curata omul de toate pacatele savarsite de-a lungul incarnarilor sale...


Mii de pelerini budisti vin pe malurile lacului Manasarovar, credinciosii fiind atrasi de incarcatura sacra a locului. Chiar daca autoritatile chineze au inchis regiunea intre anii 1949-1980, masura nu i-a intimidat deloc pe credinciosi. Pentru toti budistii, lacul este venerat in rolul de Anavatapta, loc sacru unde Regina Maya l-a conceput pe insusi Buddha Sakiamuni. Cele cateva temple de pe malurile lacului, intre care se distinge mult-veneratul Chiu Gompa, intregesc spectacolul prin care Natura intalneste Sacrul.
Sursa:http://travel.descopera.ro/7466068-C...curi-ale-lumii  

Gradina Etnobotanica din Oaxaca.



Cladire ciudata.


Portret.


Seychelles a€“ vacanta de vis la capatul lumii


Ati visat vreodata sa calatoriti intr-un loc exotic, in care, practic, sa nu faceti altceva decat sa va bronzati pe plaja, sa savurati cocktailuri din fructe proaspete, sa pescuiti dupa pofta inima in apele nepoluate ale oceanului, sa admirati o natura ramasa intacta dupa zeci de mii de ani de existenta, sa vizitati cladiri in stil colonial si sa surprindeti rasaritul, la umbra palmierilor, pe un nisip de un alb imaculat, alaturi de jumatatea voastra? Ei bine, Seychelles este locul care se potriveste perfect tuturor acestor dorinte si chiar mai mult... Este locul in care mai bine de jumatate din teritoriul tarii este o rezervatie naturala, in care luxul pe care il credeati accesibil doar celor extrem de bogati se afla la indemana tuturor, in care traditiile culinare ale Africii, Europei, Arabiei si Asiei se intalnesc intr-un melanj unic si in care istoria piratilor, a corsarilor si a stravechilor navigatori se regaseste intr-un complex de insule ca un vis...

115 insule, dintre care multe sunt inca nelocuite, aflate la mai bine de 1500 de kilometri de coasta estica a Continentului Negru, in largul Oceanului Indian; 84.000 de locuitori - cea mai mica populatie a unui stat african; unele dintre cele mai spectaculoase rezervatii naturale ale lumii; plaje paradisiace intr-un decor exotic si o o istorie impanzita de povesti cu navigatori temerari... acesta este Seychelles - locul in care Raiul a coborat pe Pamant.


Seychelles, un stat insular, este unul dintre ultimele refugii ale Terrei cucerite de oameni. Austronezienii, populatie din Oceania si sud-estul Arabiei, precum si arabii, au fost primii care au vizitat insulele din estul Africii fara a stabili insa colonii in aceasta parte a lumii. Au urmat europenii, mai precis portughezii condusi de amiralul Vasco da Gama, cel care, in anul 1502, si-a atribuit numele insulelor. Astfel, apareau pentru prima data pe harta lumii insulele Amirantes - insulele amiralului. Ele au devenit ulterior un punct de tranzit intre Africa si Asia, dar multitudinea lor le-a transformat si intr-un refugiu ideal pentru piratii din Oceanul Indian.

Au urmat navigatorii francezi, cei care, condusi de capitanul Nicholas Morphey, le-au revendicat in numele coroanei franceze in anul 1756 si le-au denumit Seychelles in cinstea ministrului finantelor din acea vreme, Jean Moreau de Sechelles. Dominatiei franceze i-a urmat colonialismul britanic, Anglia preluand insulele prin Tratatul de la Paris din anul 1814. Abia in anul 1976, Seychelles si-a dobandit independenta, devenind republica in cadrul Commonwealth... Astazi, Seychelles reprezinta una dintre cele mai vanate destinatii de vacanta, zeci de VIP-uri din toata lumea platind sume exorbitante pentru dreptul de a avea o vila proprie pe una dintre insulele deja celebre. Iar daca va intrebati care sunt motivele pentru care Seychelles au devenit atat de cunoscute, va invitam sa urmariti cateva dintre ele in cele ce urmeaza...

Aldabra - insula virgina a testoaselor uriase

Aldabra, cel de al doilea mare atol din Oceanul Indian, este, practic, o insula neatinsa de oameni. Izolarea sa si-a spus cuvantul, flora si fauna acestor locuri nefiind regasite in nicio alta parte a globului. In plus, Aldabra, un loc de o frumusete salbatica deosebita, a fost transformat in Rezervatie naturala si a intrat in patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1982.

Aici, in Aldabra veti gasi cea mai mare populatie de broaste testoase de Aldabra (Dipsochelys dussumieri), cu peste 150.000 de exemplare salbatice. Alaturi de ele se regasesc si crabul de cocos (Birgus latro), cel mai mare crab de uscat din lume, rechini ciocan, barracude precum si lisitele de Aldabra (Dryolimnas), ultimele supravietuitoare ale clasei pasarilor nezburatoare din Oceanul Indian. Alaturi de ele, un simbol al acestei tari este si Ibisul sacru Malagasy, o veritabila fosila vie care se regaseste numai in aceasta parte a lumii.



Parcul National Valee de Mai - paradisul cocotierilor

Valle de Mai este unul dintre acele locuri in care salbaticia nu a apucat sa fie alterata de prezenta oamenilor. Practic, in orice parte a acestei minunate rezervatii naturale situata pe insula Praslin, ai impresia ca timpul s-a oprit in loc, undeva in preistorie. Paduri de palmieri, de cocotieri si arbori care exista numai pe aceasta insula impanzesc rezervatia care a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in anul 1983.

Dintre acestia se remarca nativul Coco de Mer, arborele cu cele mai mari seminte din lume si cu frunze ce cresc pana la 14 metri lungime si 6 metri latime. Viata salbatica a parcului este dublata de prezenta unei alte specii endemice, papagalul negru de Seychelles, alaturi de numeroase specii de mamifere, crustacee si reptile. Poate ca, odata ajunsi aici, veti intelege de ce primii navigatori europeni care au intalnit insula Praslin au fost convinsi ca au ajuns in Gradina Raiului.


Mahe - o capitala in stil colonial

Mahe este cea mai mare insula din tot arhipelagul Seychelles. Totodata, aici se afla si orasul Victoria, capitala statului Seychelles, cu o populatie de 25.000 de locuitori din totalul de 84.000 al acestei tari. Cu o industrie bazata aproape exclusiv pe exportul de vanilie, ton, nuci de cocos, ulei de cocos, carapace de broasca testoasa, sapun si guano, Victoria si-a pastrat aerul colonial, arhitectura cladirilor amintind, mai degraba, de secolele marilor explorari marine anglo-franceze decat de avansatul secol XXI.

Desi are numai 28 de kilometri lungime si doar 8 kilometri latime, insula Mahe adaposeste unul dintre cele mai frumoase parcuri nationale in jurul varfului muntos Morne Saeychellois, cel care, cu 905 metri altitudine, reprezinta cel mai inalt punct al insulei. O excursie de o zi prin padurile luxuriante ce strajuiesc varful va va dezvalui, la final, o panorama incredibila a intregului arhipelag. Fiti siguri ca imaginea este una care sa va faca vacanta de neuitat...


La Digue - insula cu cele mai frumoase plaje din lume

Cu o suprafata de doar 10 kilometri patrati, insula La Digue, numita astfel dupa nava exploratorului francez Marc-Joseph Marion du Fresne, cel care a atins insula in anul 1768, reprezinta un model pentru regiunile care traiesc exclusiv din turism. Plajele din La Digue sunt, poate, cele mai frumoase din lume, si atrag anual mii de turisti din toate colturile lumii. Nisipul alb, dublat de turcoazul aproape ireal al oceanului, totul strajuit de palmieri si cocotieri, este poate decorul ideal pentru cei care vor sa isi petreaca vacanta pe o plaja de vis.

In plus, la lasatul serii va puteti bucura de specialitatile bucatariei locale, in satul La Passe, singura localitate a insulei, cu o populatie de maxim 2000 de locuitori. Doar aici veti gasi farmecul dat de o asezare pescareasca idilica si de tainele culinare ce imbina varfurile gastronomie ale delicateselor marine si ale culturii culinare afro-arabo-asiatice. Iar pentru cei ce indragesc natura, trebuie spus ca aici, in La Digue, alaturi de cateva paduri din Japonia, Coreea si Taiwan, traieste pasarea sanocho (luna-soare-stele in traducere din limba japoneza), specie din care astazi mai supravietuiesc circa 100 de exemplare salbatice.


Denis Island - bungalouri, cocotieri si pescuit oceanic

Se spune despre insula Denis ca este locul cel mai potrivit, dintre toate insulele arhipelagului Seychelles, pentru pescuitul oceanic, scuba-diving si snorkelling. Insula nu are mai mult de 1,31 kilometri patrati, si are o capacitate de cazare de doar 25 de bungalouri, ceea ce o face, oarecum, o destinatie greu de atins. Este o insula coraligena, numita in memoria exploratorului francez Denis de Tobriand, cel care i-a atins tarmul in anul 1773.

Chiar si astazi, farul construit in anul 1910, in timpul dominatiei britanice, este functional si strajuieste mica insula din nordul arhipelagului. Sa nu va mirati daca pe insula Denis veti gasi o concentratie uriasa de palmieri si cocotieri... Localnicii ii ingrijesc in mod deosebit, asta si ca urmare a faptul ca insula a fost transformata in parc national in anii de dupa dobandirea independentei. In fond, natura este bunul cel mai de pret al intregului arhipelag...


Sursa:http://travel.descopera.ro/6440994-S...-capatul-lumii  

  

Click image for larger version

Name:	76245385_6f3f81621a_o.jpg
Views:	5
Size:	101.5 KB
ID:	8746

Click image for larger version

Name:	459429620_edce96dd41.jpg
Views:	4
Size:	46.2 KB
ID:	8747 

    

Click image for larger version

Name:	dragon-sculpture-2.jpg
Views:	4
Size:	92.7 KB
ID:	8749


Temple de basm de pe Pamant


Peste un sfert din populatia lumii impartaseste credintele religioase orientale, care includ Budismul, Hinduismul, Sikhismul si Taoismul. Toti acesti oameni isi venereaza zeii si li se roaga in temple, atat de diverse arhitectural pe cat de diferite sunt si religiile intre ele. De la ruinele antice ale lui Ankor Wat pana la modernul Wat Rong Khun, exista sute daca nu chiar mii de temple extraordinare in lume.

Manastirea Cuibul Tigrului
Rezemat grijuliu pe marginea unei stanci inalte de aproape 1.000 de metri din Valea Paro, Cuibul Tigrului este unul dintre cele mai sfinte locuri din Bhutan. Legenda spune ca Guru Rinpoche, al doilea Buddha, a zburat pe aceasta stanca in spatele unei tigroaice si apoi a meditat intr-o pestera care ar exista astazi intre peretii manastirii. Lacasul de cult, denumit formal Taktshang Goemba, a fost contruit in 1692 si reconstruit in 1998, in urma unui incendiu. Astazi, manastirea nu mai gazduieste budisti asceti si nu poate fi vizitata nici de turistii obisnuiti.




Wat Rong Khun
Wat Rong Khun din Chiang Rai, Thailanda, este diferita de toate templele budiste ale lumii. Structura complet alba si intens ornamentata, abundenta in oglinzi mozaicale ce par sa straluceasca magic, a fost realizata intr-un stil distinctiv contemporan. Templul este rezultatul mintii renumitului artist thailandez Chalermchai Kositpipat. In fapt, cladirea se afla inca in proces de construire, iar arhitectul sau prevede ca acest proces va mai dura aproximativ 90 de ani . Acest lucru transforma templul budhist in echivalentul bisericii Sagrada Familia, a lui Gaudi, din Barcelona, Spania.




Prambanan
Prambanan este un templu hindus din Java Centrala, Indonezia. A fost construit in 850 d.Hr., si este compus din opt mari sanctuare principale si 250 mai mici, in jurul lor. Aproape toti peretii templului sunt acoperiti cu basoreliefuri spectaculoase, care spun povesti ale incarnarilor zeitatii supreme hinduse Vishnu, relateaza aventurile lui Hanuman Regele Maimuta, istorisesc Ramayana si alte legende. Desi nu este cel mai mare templu din Inzonezia (Borobudur este mai mare), Prambanan compenseaza prin gratie si fumusete.




Pagoda Shwedagon
Nimeni nu stie exact cand a fost construita paya sau pagoda Shwedagon din Myanmar. Legenda spune ca are o vechime de 2.500 de ani, dar arheologii estimeaza ca a fost ridicata intre secolele VI si X ale erei noastre. In general, cand oamenii folosesc formule de tipul "templul auriu", se refera in general la culoarea galbena a structurii. Dar in cazul Pagodei Shwedagon, "auriu" inseamna efectiv placat cu aur. In secolul al XV-lea, o regina a poporului Mon si-a donat greutatea ei in aur templului. Aceasta traditie s-a pastrat pana in zilele noastre, pelerinii facand ani de zile economii pentru a cumpara mici pachete de frunze din aur pentru a le lipi de peretii templului. Ca si cand tot acest aur nu ar fi fost de ajuns, domul cladirii este acoperit cu peste 5.000 de diamante si cu 2.000 de rubine - exista chiar si un diamant de 76 de carate in varf. Iar templul a gazduit una dintre cele mai sfinte relicve budiste: opt fire din parul lui Buddha.




Templul Cerului

Este un templu taoist din Beijing, capitala Chinei. Templul a fost construit in secolul al XIV-lea, de catre imparatul Yongle al Dinastiei Ming - acelasi care a construit si Orasul Interzis - ca templu personal al sau, unde avea sa se roage pentru recolte bogate si pentru iertarea pacatelor poporului. Arhitectura templului este una interesanta si remarcabila, deoarece tot ce reprezinta Raiul in templu este circular, in timp ce, la nivelul solului, unde se afla elementele caracteristice Pamantului, totul este patrat.




Templul Chion-in
Templul Chion-in a fost construit in 1234 d.Hr., in onoarea fondaturului Buddism-ului Jodo, un preot pe nume Honen, care a postit pana la deces, pe chiar locul templului. La un moment dat, complexul avea 21 de cladiri dar, din pricina cutremurelor si a incendiilor, cea mai veche cladire ramasa in picioare dateaza doar din secolul XVII. Vizitatorii templului Chion-in trebuie mai intai sa treaca de cea mai mare poarta a Japoniei: Poarta inalta de doua etaje San-mon. Clopotul templului este si el un detinator de record: cantareste 74 de tone si este nevoie de 17 calugari pentru a fi tras, cu ocazia sarbatorilor Noului An. O alta trasatura interesanta a templului Chion-in este podeaua "melodioasa" a Salii Assemblu. Denumita uguisu-bari sau podeaua privighetoare, placile de lemn care intra in componenta ei au fost special create sa trosneasca la orice pas pentru a-i avertiza pe calugari in cazul unor intrusi.




Borobudur
In secolul al XIX-lea, fortele de ocupatie germane din Indonezia au descoperit o ruina colosala ascunsa in jungele Javei. Dadusere peste complexul Borobudur, o structura gigantica, construita din aproape 55.000 de metri cubi de piatra. Templul are aproape 2.700 de basoreliefuri si 504 statui ale lui Buddha. Nici pana astazi nu stie nimeni cu precizie cand sau pentru ce a fost construit, dar nici motivul abandonarii sale absolute cu sute de ani in urma. Unii cercetatori cred ca Borobudur este de fapt un urias manual de Buddhism, deoarece gravurile sale spun povestea vietii lui Buddha si principiile invataturilor sale. Pentru a "citi", pelerinul trebuie sa treaca prin noua platforme si sa mearga pe o distanta mai mare de trei kilometri.




Templul de Aur
Harmandir Sahib, insemnand Locuinta Domnului sau pur si simplu Templul de Aur din Punjab, India, este cel mai sacru lacas de cult al Shikhismului. Pentru adeptii acestei religii asiatice, Templul de Aur simbolizeaza libertatea infinita si independenta spirituala. Locul pe care sa ridica templul era la inceput acoperit cu un mic lac, atat de linistit incat chiar si Buddha l-a vizitat pentru a medita. Mii de ani mai tarziu, Guru Nanak, fondatorul Sikhismului a trait si a meditat la randul sau pe malul aceluiasi lac. Construirea Templului de Aur a inceput in anii 1500, atunci cand al patrulea Guru Sikhist a largit lacul, care a devenit atunci Amritsar, sau Piscina Nectarului Nemuririi, in jurul caruia templul si orasul au fost ridicate. Templul in sine este decorat cu sculpturi din marmura, placat cu aur si acoperit cu pietre pretioase.




Templul din Srirangam al lui Vishnu

Templul Sri Ranganathaswamy din orasul indian Tiruchirapalli (sau Trichy) este cel mai mare templu hindus inca folosit ca atare din lume. Lacasul de cult ii este dedicat lui Vishnu, una dintre cele trei zeitati ale Hinduismului. Legenda spune ca acum mult timp un intelept s-a odihnit aici si a construit o statuie a lui Vishnu culcat pe un mare sarpe. Atunci cand a fost pregatit sa isi reia calatoria, a descoperit ca statuia nu putea fi miscata, asa ca un mic templu a fost construit in jurul ei. Peste secole, templul a "crescut", in timp ce constructii tot mai mari erau ridicate peste cele existente. Complexul de temple este masic: acopera o suprafata de 63 de hectare, cu sapte pereti cocentrici, cel exterior avand lungimea de patru kilometri. Peretii demarcheaza spatiu cu spatiu, fiecare mai sacru decat urmatorul, cele interioare fiindu-le interzise celor care nu sunt de religie hindusa. Templul din Srirangam este faimos pentru cele 21 de goupuramas ale sale, cladirea avand inaltimea de 72 de metri si fiind cel mai inalt templu al Asiei.




Angkor Wat
Cel mai mare templu din istoria umanitatii si obiect de inspiratie pentru nenumarate povesti si filme hollywoodiene este Angkor Wat. A fost construit la inceputul secolului ai XII-lea in Cambodgia de astazi. Faimos la scara mondiala, a fost primul templu hindus dedicat lui Vishnu. In secolul al XIV-lea sau al XV-lea, pe masura ce Buddhismul s-a extins prin toata Asia, templu a fost convertit la aceasta religie. Lumea occidentala a descoperit impozantul Angkor Wat atunci cand un calugar portughez din secolul XVI l-a vizitat si l-a descris, elocvent, ca pe "o constructie atat de extraordinara incat este imposibil de descris cu un creion, mai ales pentru ca nu se aseamana cu nicio alta cladire din lume. Are turnuri si ornamente, dar si toate finisajele pe care le poate concepe geniul uman". Cuvintele calugarului sunt pline de adevar si astazi. Turistii care viziteaza templul Angkor Wat se duc in general doar la ruintele lui Angkor Thom si Bayon, din apropiere, doua temple fantastice ce au servit drept capitala antica a imperiului Khmer.




Palatul Potala
Palatul Potala, construit pe varful Muntelui Rosu din Lhasa, Tibet, China, a fost construit de primul imparat al Tibetului in 637 d.Hr. Asa cum arata el astazi, palatul a fost reconstruit pe la jumatatea anilor 1600 de catre al cincilea Dalai Lama. Templul consta din doua cladiri principale: Potrang Karpo (Palatul Alb) si Portrang Marpo (Palatul Rosu). A reprezentat resedinta principala a celui de-al paisprezecelea Dalai Lama, cel actual, pana cand acesta a fost fortat sa fuga in India, odata cu invadarea Tibetului de catre China in 1959. Locul este acum un muzeu de stat.




Templul Jokhan
Templul Jokhan este centrul spiritual din Lhasa si este considerat cel mai sacru si mai important lacas de cult din Tibet. Templul a fost construit in 642 d.Hr. si de atunci gazduieste cel mai venerat obiect din Buddhismul Tibetan: o statuie sacra a lui Gautama Buddha, fondatorul Buddhismului. Orasul Lahasa are trei trasee concentrice pe care pelerinii le parcurg pentru a ajunge la Templul Jokhang. Multi chiar strabat aceasta ruta in genunchi sau taras, pentru a se purifica spiritual.




Varanasi
Varanasi din India nu este chiar un templu, ci un oras hindus sfant in sine, localizat pe malul Raului Gange. Este, adesea, denumit "Orasul Templelor", intrucat aproape fiecare drum de aici se intersecteaza cu un templu apropiat. Centru de pelerinaj - milioane de oameni vin aici anual -, orasul are legaturi si cu religiile budista si jainista.



Sursa:www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu