Inca de la inceputurile omenirii, zeita primaverii a avut un loc de seama in ciclica retragere a iernii si sosirea anotimpului renasterii. Desigur, incepand cu povestile si legendele antice, zeita primaverii a fost asociata cu inflorirea, cresterea vegetatiei si animalelor, si noua fertilitate a pamantului. In randurile de mai jos va redau, pe scurt, numai cateva din legendele si miturile legate de aceasta inchipuita si parca mereu intrupata divinitate…
Artio era o zeita olandeza a ursilor ce hibernau in vremea iernii si vesteau reintoarcerea pe pamant a primaverii odata cu iesirea lor din barloguri.
In Finlanda, o zeitate asemanatoare guverna peste fertilitate si reni. Impreuna cu fiica sa, Beiwe-Neia, inverzea dealurile, astfel incat renii sa aiba cu ce se hrani.
Blodewedd a fost o zeita celtica a primaverii zamislita din noua flori ale improspatorului anotimp pentru a fi sotia zeului Llew Llaw. O alta zeitate, pe nume Arianhod, a aruncat asupra fiului ei un blestem pentru a-l impiedica sa rapesca viata muritorilor.
Intr-unul din cele trei sale aspecte, zeita celtica Brigit guverna peste primavara si agricultura, fiind celebrata mai ales de catre tarani.
Flora, divinitatea romana a infloririi, cu precadere a florilor pomilor fructiferi, era sarbatorita in cadrul festivalului Floralia, ce avea loc in martie sau aprilie.
Zeita nordica a fertilitatii Freya era asociata in special cu cresterea vegetatiei din timpul primaverii si florile ce impestritau pamantul in acea perioada a anului. Divinitatea norvegiana Gefn era o alta intruchipare a zeitei Freya.
In Africa de Vest, Hare Ke era cunoscuta drept zeita a apelor dulci furnizate de ploile primaverii, ce readuceau glia intru fertilitate.
In mitologia greceasca, Hebe era zeita eternei tinereti si a primaverii.
Divinitatii celtice Ostara, intruchipare a fertilitatii si renasterii, i se dedicau oua colorate si iepurasi albi. Se spune ca unele din simbolurile ei au fost incorporate in sarbatorirea Pastelui.
Zeitatea japoneza Kono-Hana-Sakuya-Hime este corelata cu primavara si florile de cires, numele ei semnificand “Doamna care face pomii sa infloreasca”. Ea este, de asemeni, zeita locurilor sacre de pe muntele Fiji.
Kore este un alt nume dat in miturile grecesti zeitei Persefona (Persephone).
In mitologia rusa, Kostroma era o zeitate a fertilitatii si o personificare a primaverii. Se spunea ca moare odata cu sfarsitul fiecarei primaveri pentru a renaste la finalul urmatoarei ierni.
Zeita primaverii si a iubirii Lada era celebrata in Lituania, Polonia si Rusia.
Libera, impreuna cu Ceres si Liber, era o parte a trinitatii din panteonul roman ce avea rolul de a readuce inapoi fertilitatea peste tarina.
Zeita greceasca Maya reprezenta puterea cresterii vegetale si revenirea caldurii razelor solare peste pamant.
Olwen era o zeitate celtica a luminii solare ce se ivea odata cu fiecare primavara, lasand in urma ei o dunga de albi trifoi pe oriunde o purtau pasii.
Zeita greceasca Persefona (Persephone), rapita in lumea subpamanteana, era jelita de mama sa Demetra (Demeter) in fiecare toamna, provocand astfel racirea si pustiirea pamantului. Atunci cand Persefona revenea, odata cu primavara, la maica ei, fericita Demetra lasa belsugul si renasterea sa se astearna peste ogoare.
Divinitatea romana Proserpina era echivalenta zeitei grecesti Persefona si fiica divinitatii roadelor campului ori cerealelor Ceres.
Zeita Japoneza Rafu-Sen era recunoscuta drept stapanitoare peste inflorirea prunilor.
In fine, Sita era zeita consacrata a hindusilor protectoare peste agricultura si pamant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu