VERSURI...

Persoane interesate

luni, 5 decembrie 2011

Sfântul Nicolae – protectorul copiilor şi al săracilor



Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu, în nordul oraşului Betleem. Deşi istoria şi legendele asociate cu numele său se întrepătrund, se ştie că Nicolae a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea şi a fost Arhiepiscop al Mirei Lichiei.

Se spune că Sfântul Nicolae a înfăptuit 21 de miracole

Ce îl deosebeşte pe Moş Nicolae de Moş Crăciun
Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu, în nordul oraşului Betleem. Deşi istoria şi legendele asociate cu numele său se întrepătrund, se ştie că Nicolae a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea şi a fost Arhiepiscop al Mirei Lichiei, teritoriu care acum se află în Turcia.
Începând cu secolul al VI-lea, Nicolae a fost recunoscut ca sfânt. Lui îi sunt atribuite 21 de miracole, fiind cunoscut pentru dragostea sa pentru copii şi pentru bunătatea pe care o răspândea în jurul său. Se spune că Nicolae s-a născut într-o familie înstărită şi evlavioasă, însă părinţii săi au murit pe când era copil. Nicolae a folosit toată averea pe care a moştenit-o pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi. Într-o dimineaţă, i-a chemat pe toţi oamenii săraci în faţa casei sale şi le-a împărţit averea.
De când era copil, a fost renumit pentru minunile pe care le înfăptuia. Legendele povestesc că a readus la viaţă un corăbier, care căzuse de pe catarg, a vindecat boli incurabile, a oprit, prin rugăciune şi post, o furtună de pe mare şi a readus la viaţă nişte studenţi, care fuseseră jefuiţi şi omorâţi de un hangiu.

Moş Nicolae nu se arată niciodată copiilor

Una dintre cele mai cunoscute legende în care apare Sfântul Nicolae este cea a celor trei surori, fetele unui om sărac, care, din această cauză, nu se puteau mărita. Trecând pe lângă casasărăcăcioasă, Nicolae le-a auzit pe fete plângând, pentru că tatăl lor era nevoit să le vândă unui bogătaş şi a lăsat în faţa casei un săculeţ cu aur, pentru ca fata cea mare să se poată mărita.
A făcut la fel şi în anul următor, când trebuia să se mărite fata mijlocie. În al treilea an, tatăl fetelor a stat la pândă, ca să vadă cine era cel care le ajuta pe fiicele lui. Ca să nu fie descoperit, Nicolae s-a suit pe acoperişul casei şi a aruncat punguţa pe horn. Săculeţul a căzut într-un ciorap care era pus la uscat la gura focului, de aici provenind obiceiul ca micuţii să primească cadouri în şosetele agăţate la gura şemineului.
Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată copiilor. Se spune că este bătrân şi are barba albă, iar în ziua de Sfântul Nicolae, acesta îşi scutură barba, ca să cadă şi primiifulgi de zăpadă.
Pentru copiii cuminţi, Moş Nicolae aduce dulciuri şi fructe, dar cei care nu au fost ascultători primesc de la Moş o nuieluşă. De Sfântul Nicolae se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, ca să înflorească de Anul Nou.
Sfântul Nicolae este patronul spiritual al multor ţări din Europa, cum ar fi Olanda şi Grecia, dar şi al unor oraşe din Germania, Franţa, Belgia, Italia, Austria şi Elveţia. Sfântul Nicolae e cunoscut ca protector al săracilor, al marinarilor, al călătorilor şi, în special, al copiilor. În lume, sunt mii de biserici care au hramul Sfântul Nicolae şi, se mai spune că, cu excepţia Fecioarei Maria, chipul său este pictat pe cele mai multe icoane.
„Bucură-te, limanul cel lin al celor înviforaţi;
Bucură-te, mângâierea celor ce plâng;
Bucură-te, părintele săracilor şi bun dăruitorule;
Bucură-te, Sfinte Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni!”
(Icosul al 2-lea din Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu