VERSURI...

Persoane interesate

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

O MINUNE CU SFÂNTA ICOANA A MÂNTUITORULUI


Am să vă spun o istorioară, ca să vedeti că taina Crucii s-a mai repetat uneori si în chip văzut. Iată ce s-a întâmplat.

Într-o casă oarecare bolea un biet crestin sărac si era aproape de moarte. Neavând cui să vândă casa, a lăsat-o cu chirie unui evreu pentru un timp, spunându-i:

- Uite, rămâi în casa mea, că eu acum mor si la urmă va rămâne la niste nepoti ai mei.

Când a murit crestinul acela, a rămas în casa aceea o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos. Evreul acela, nefiind cu ură către crestini, a lăsat icoana pe perete si îsi vedea de treburile lui. Dar a venit într-o zi la dânsul alt evreu si i-a zis:

- Cum stai tu, măi, cu icoana în casă? Uite icoana lui Hristos!

Iar el a răspuns:

- Asa am găsit casa când am venit si n-am îndrăznit să iau icoana de la locul ei, că am auzit că acela-i lucru sfânt. Este Hristos!

Însă evreul acela, fiind rău si necredincios, a cerut icoana, si nu s-a lăsat până ce nu i-a dat-o. Si a luat icoana Mântuitorului de acolo, a dus-o la el acasă, departe, a chemat si pe altii si le-a zis:

- Să facem si noi cu icoana lui Hristos, cum au făcut părintii nostri!

Si au pus icoana pe un stâlp si au răstignit-o cu cuie. Unde erau mâinile Mântuitorului pictate au bătut cuie si după ce au pus sfânta icoană acolo au început a o lovi în fată, bătându-si joc de ea. Unii Îl scuipau, altii strigau: Hoo, coboară-Te de pe cruce! Si în fel si chip ziceau. După cum au făcut părintii lor, asa au făcut si icoanei Mântuitorului, ca să facă măcar simbolic din ceea ce au făcut părintii lor, să le urmeze răutatea. Iar unul din ei a zis:

- Eu am auzit că unul L-a împuns cu sulita în coastă!

Si în batjocură, cum râdeau ei acolo, au luat o sulită si au împuns icoana. Dar deodată, când au împuns-o, a început să curgă sânge mult, încât i-au cuprins spaima pe toti, si au fugit la scoala lor si au spus rabinului:

- Iată ce am făcut noi! Am răstignit icoana lui Iisus Hristos si, când am împuns-o, a curs sânge!

Si a venit învătătorul lor, rabinul, si a văzut adevărul. Apoi a zis:

- Vedeti? Acum s-a stabilit mai tare si mai clar decât toate că părintii nostri au fost ucigători de Dumnezeu Cel Viu si de Omul Iisus Hristos! Deci, dacă a curs sânge din icoana aceasta uscată de lemn, suntem toti vinovati de sângele Lui si trebuie să ne botezăm!

Si, ducându-se la scoală cu icoana însângerată, s-au botezat toti aceia, toată scoala lor, si mult popor evreiesc a trecut la dreapta credintă, văzând sângele lui Hristos curgând din Preasfântul Său Trup zugrăvit pe icoană, după atâtea sute de ani de la răstignirea Sa pe Golgota.

ALTA MINUNE, CU SFÂNTA CRUCE

În India, unii din misionarii nostri crestini predică Evanghelia cu râvnă, mai ales cei catolici. Un biet misionar a reusit într-o comună să convertească la credinta crestinească vreo câteva familii din hindusii aceia, credinciosi ai lui Brahma Krisna. Si aceia convertindu-se la crestinism, misionarul a ridicat în satul lor o troită, o cruce a lui Hristos sculptată în lemn, cu Mântuitorul, în mărime naturală, si a împodobit-o frumos.

Cei ce crezuseră în Hristos se închinau la crucea Mântuitorului răstignit si la acea sfântă troită. Iar ceilalti păgâni, care erau multi, după cum sunt si astăzi, au pornit cu ură mare asupra acelor putini crestini si-i băteau si-i ucideau, martirizându-i pentru că au crezut în Hristos.

Ba, s-au dus la acea troită unde era Hristos răstignit si au început a-L batjocori si a-L scuipa pe Mântuitorul de pe cruce, bătându-L cu ciomegele si ungându-I crucea cu murdării. Iar când erau în toiul acestor batjocuri, Mântuitorul de pe cruce a întors fata la dreapta, spre ei, si a zis: "De ce Mă batjocoriti?"

Când au văzut ei că Cel pe care Îl scuipau S-a întors cu fata ca un om viu si i-a întrebat de ce Îl batjocoresc, câtiva au murit de frică, iar ceilalti au dat fuga la învătătorii lor, din legea sanscrită, păgână, si au spus:

- Veniti să vedeti o minune! Noi L-am batjocorit pe Hristos si am văzut cu ochii nostri cum a întors fata si a zis către noi: "De ce Mă batjocoriti?"

Si au mers cu totii si, când au văzut si învătătorii lor că Mântuitorul stă cu fata întoarsă, s-au speriat si toti s-au botezat, si mare cutremur i-a cuprins pe locuitorii din tinutul acela. Si acolo unde a fost sfânta troită, se află azi o catedrală mare. Iar acea cruce dumnezeiască cu Mântuitorul care si-a întors fata, a fost si este până astăzi în altarul acelei catedrale.

Si asa Mântuitorul a băgat groaza în cei ce-L batjocoreau, numai ca să-i întoarcă pe dânsii la calea pocăintei.

Deci, fratii mei, dacă numai atât semn de la Crucea lui Hristos a fost în stare să facă pe oameni să moară de vii, să-i întoarcă la pocăintă si să trezească atâtea suflete, ce va fi oare când va veni Mântuitorul pe norii cerului si când Crucea lui Hristos, adusă cu slavă multă de milioane si milioane de arhangheli si îngeri, va străluci de milioane de ori mai tare decât soarele?

Parintele Cleopa
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu