VERSURI...

Persoane interesate

joi, 18 august 2011

REMEDIILE CU GĂLBENELE NE MENŢIN ÎN FORMĂ


Frumoasele gălbenele (Calendula officinalis), denumite popular filimică, crăiţe, căldăruşe sunt îndrăgite şi apreciate ca plante de cultură decorative, dar mai ales pentru efectele lor terapeutice şi culinare.
Puţine persoane ştiu că frunzele plantei, adăugate în salatele de crudităţi, sunt foarte gustoase şi sănătoase. În plus, s-a dovedit că petalele florilor de gălbenele au proprietăţi terapeutice asemănătoare şofranului, mult mai scump şi mai greu de procurat, decât acestea.

Încă din Antichitate, gălbenelele erau renumite pentru virtuţile vindecătoare
în suferinţele de stomac, de intestine şi de ficat. Mai mult, în numeroase  zone ale Europei, ca şi în ţara noastră, gălbenelele sunt supranumite de localnici  „floarea ploilor”, deoarece se comportă ca „un barometru”: în ziua în care florile nu-şi deschid corola dimineaţa, între orele 6.00 şi 7.00, va ploua.

Au calităţi antiinflamatoare recunoscute

Florile de gălbenele conţin saponine, carotenoizi, acizi graşi, uleiuri volatile alături de sărurile de mangan. Această compoziţie chimică stimulează funcţiile hepatice şi renale, accelerează arderile în organism, fixează calciul şi fierul. În plus, gălbenelele au efecte antiinflamatoare, bactericide şi cicatrizante; de aceea sunt indicate în tratarea infecţiilor, inflamaţiilor şi a leziunilor pielii.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă preparatele din gălbenele în tratamentul a numeroase boli cum ar fi: gastrite hiperacide, ulcer gastric şi duodenal, inflamaţii ale colonului, boli de ficat, acnee, leucoree, arsuri, degerături, răni purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale pielii, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoză şi lista nu se încheie aici.
Gălbenelele se folosesc sub formă de pulbere, infuzie simplă şi infuzie combinată, tinctură, ulei volatil şi de alifie.

Leacuri interne: Infuzie combinată pentru ulcer şi gastrită

Aceste afecţiuni se tratează cu infuzie combinată în cure care durează opt săptămâni. Infuzia combinată se prepară astfel: Se pun la macerat patru linguri de flori mărunţite în 500 ml de apă, timp de opt ore ; după aceea, se filtrează. Peste aceste plante se adaugă încă 500 ml de apă şi se pune ceaiul la fiert, cinci minute. După ce se răceşte, se amestecă ceaiurile din prima şi din a doua filtrare. Se consumă câte trei căni de ceai pe zi, neîndulcit.

Combate colita 

Tratamentul cu un amestec de pulbere din flori de gălbenele şi de sunătoare s-a dovedit un leac pentru ambele forme de colită-de fermentaţie şi de putrefacţie. În acest caz, ia câte 4-6 linguriţe pe zi, în cure de trei săptămâni.

Şi crampele abdominale le poţi trata cu pulberea obţinută prin măcinarea  florilor. În acest caz, ia câte o jumătate de linguriţă, înainte şi după masă, până când durerile cedează.

Tinctura calmează crizele de colicist

Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru calmarea crizelor de colecist este să foloseşte tinctura de gălbenele : cu 15 minute înainte de fiecare masă,  ia câte o linguriţă de tinctură diluată în apă. O cură durează trei săptămâni şi are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizează secreţia de bilă şi ajută la vărsarea acesteia în duoden. De asemenea, terapia stimulează  digestia. 

Leacuri pentru uz extern

Pentru ulcerul varicos şi pentru rănile care se vindecă greu sunt benefice spălăturile şi compresele cu tinctură. Zilnic se spală zona afectată cu o compresă stropită cu tinctură de gălbenele. Pentru a grăbi vindecarea, după două ore se îndepărtează compresa, iar pe locul afectat se aplică un unguent care conţine extract de gălbenele, care se poate procura de la magazinele Plafar.  

Uleiul de gălbenele are efect cicatrizant, antiinflamator, calmant, antibacterian şi antifungic, iar de curând s-au evidenţiat farmacodinamic şi  proprietăţile antiedeme ale gălbenelelor. Acest ulei este folosit şi ca materie primă la prepararea produselor cosmetice şi a celor farmaceutice (unguente, creme, geluri, loţiuni sau ovule).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu