VERSURI...

Persoane interesate

joi, 19 mai 2011

SIMTUL DE GASCA SALBATICA...

Foto: Chris Seufert @ Flickr 



Toamna urmatoare, cand veti vedea gastele salbatice luand-o catre sud pentru iernat si zburand in formatie de V, v-ati putea gandi la descoperirile stiintei privind modul cum zboara gastele. Cand fiecare gasca isi misca aripile, ea creeaza un curent ascendent pentru pasarea imediat urmatoare. Zburand in formatie de V, intregul stol mareste raza de actiune a zborului cu 71% fata de cazul in care fiecare pasare ar zbura pe cont propriu.

Oamenii care merg impreuna in aceeasi directie si au simtul comunitar pot ajunge la destinatia care si-au fixat-o mai repede si mai usor pentru ca ei calatoresc impingandu-se unul pe altul.
Atunci cand o gasca iese din formatie, simte imediat rezistenta aerului si intra rapid din nou in stol pentru a beneficia de curentul ascendent creat de pasarea din fata.
Daca am avea acest simt al gastelor, am ramane in formatie cu acei oameni care merg in aceeasi directie cu noi.
Cand gasca din frunte oboseste , ea intra inapoi in formatie si o alta ii ia locul in frunte.
Este de bun simt sa cedezi locul atunci cand ai o slujba solicitanta, fie ca e vorba de oameni sau de gaste care zboara spre iernat.
Gastele din spate gagaie pentru a le incuraja pe cele din fata sa mentina viteza.
In sfarsit si acest mesaj este important: daca o gasca se imbolnaveste sau este doborata de o impuscatura si iese din formatie, alte doua gaste o insotesc si coboara cu ea pe pamant pentru a-i oferi ajutor si protectie. Acele doua gaste stau cu gasca bolnava sau ranita pana cand poate zbura din nou sau pana cand moare; si numai atunci pleaca singure sau cu o alta formatie pentru a prinde din urma stolul lor.
Daca am avea simturile gastelor, ne-am sprijini unul pe altul asa cum fac ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu