FEMEIA AMAZOANA
"Am succes, sunt desteapta, frumoasa, ma lupt pentru mine si pentru ceea ce cred si pot sa depasesc orice piedica, inclusiv cea mai veche piedica din lume: barbatii'.
Daca citatul de mai sus ti se pare familiar, atunci draga mea amazoana sunt bucuroasa de cunostinta!
In literatura psihologica, filosofii preocupati de eternul feminin au descoperit patru mari tipologii feminine. Prima dintre acestea revine amazoanei.
Cine erau amazoanele? La inceputul erei omenesti, forma organizatorica de baza era matriarhatul. Femeile erau cele ce hotarau cand si daca se vor impreuna cu barbatul, cand va naste copii si cum ii va creste. Amazoanele exista in toate mitologiile, in cartile de calatorii din Amazonia fiind mentionata existenta unor triburi unite de razboinici femei. Acestea hotarau o data fixa la care invitau barbatii din triburile din jur la o sarbatoare, cand se impreunau cu ei, dupa care ii goneau. Din copiii nascuti, amazoanele pastrau doar partea femeiasca.
In lupta amazoanele ii concurau cu usurinta pe barbati in putere si control fizic. Toate acestea se realizau insa cu un mare efort, sacrificandu-si de multe ori nevoia de intimitate si instinctul matern: multe dintre amazoane aveau o familie, sot si copii, pe care erau nevoite sa le paraseasca o data recrutate in randul razboinicelor.
Si astazi femeile se afla intr-o competitie directa cu barbatii. Caracteristica esentiala a relatiilor femei-barbati in secolul XXI nu mai sunt afectele, emotiile, empatia ori armonia de cuplu, ci sferele de putere si cine anume le detine intr-o relatie. De la formatii pop la oficialitati feminine, deviza cea mai des auzita este sloganul englezesc impartasit pana si de femeile din India: 'Girl Power'.
Femei si barbati
Cedarea prerogativelor de conducere tipice matriarhatului speciei barbatesti a atras dupa sine intetirea jocului de-a soarecele si pisica intre cele doua sexe. Ca sa iti pastreze suprematia, femeile s-au reinventat, au rapus forta fizica a barbatului prin ansamblul siretenie-calcul-diplomatie. Mitologia da insa si exemple in care femeile numai de diplomatie nu au dat dovada: Geea, zeita Pamantului l-a castrat pe Uranus, zeul Cerului, pentru a-l mai impiedica sa preia controlul si sa se dezica de urmasii sai.
Femeia preia controlul, dar in acelasi timp, isi inabusa feminitatea si o fateta intriseca: instinctul matern.
Viata in jungla cotidiana devine un joc bine calculat in care miza nu de putine ori o constituie atractia fizica ca o metoda de a exploata si castiga. Acest crez isi are insa sorgintea in evolutia noastra ca specie si indivizi in care nevoia femeilor de a-si defini identitatea, individualitatea si drepturile a atras dupa sine convingerea ca barbatii trebuie invinsi cu propriile lor arme.
Ce sunt femeile si barbatii? Aliati ori dusmani de sange? Formele femininului isi au originea ancestrala in psihicul nostru. Feminitatea matriarhala reprezentata de zeitele-mama ale lumii coexista cu feminitatea inspiratoare – Afrodita ori Circe si sunt completate de femeia amazoana, constienta de drepturile ei, avand-o ca demna conducatoare pe Artemis.
Ce castiga si ce pierde amazoana?
Amazoana este exemplul tipic al femeii cu o constiinta de sine bine conturata, o femeie care se lupta pentru proprii lauri si propriile-i realizari, fara a simti neaparat nevoia sa imparta gustul imbietor al reusitei cu un barbat. O astfel de femeie nu va avea nevoie de un paravan in spatele caruia sa se ascunda cand este nesigura pe ea (adica aproape niciodata) sau de o fusta care sa ii intareasca feminitatea. Amazoana se va simti atat de confortabil intr-o pereche de pantaloni, incat acestia ii vor deveni emblema. Ar fi insa absurd sa credem ca vor sta pe ea la fel de simplu si lipsit de originalitate cum stau pe subalternul ei barbat. Ea va cultiva o relatie un iz de camaraderie si spirit egalitar cu barbatul destul de curajos sa ii stea alaturi. Femeia amazoana isi va satisface de una singura necesitatile pur feminine care nu implica prezenta esentiala a partenerului, dar va fi un companion, o iubita si de ce nu un competitor demn de luat in serios.
Istoria abunda in exemple de amazoane celebre: de la Cleopatra ori Harriet Beecher-Stowe si curajul ei de a vorbi despre 'Coliba unchiului Tom' si rasism, pana la Coco Chanel, regina Victoria a Marii Britanii sau mai recent Condolezza Rice, mana dreapta a celui mai puternic om de pe planeta.
In momentul in care rivalitatea cu barbatii devine un tel pentru care amazoana se lupta orbeste cu toate armele ei, aceasta risca sa isi piarda fatetele complementare de iubita ori mama si sa se consoleze ca singura sa menire in viata o reprezinta 'protestul masculin'. In limbaj metaforic, acest comportament aminteste de conduita unei 'hiene sociale'. Casatoria si casnicia vor fi privite exclusiv prin prisma realizarii personale, succesului ori competitiei si vor fi folosite si manipulate ca mijloace de ascensiune in cariera proprie. Amazoana va constata astfel dupa un timp ca este o femeie singura care nu se poate bucura de iubire sau de tandrete.
Cum se vor dezvolta relatiile dintre femei si barbati pe viitor? Ar trebui sa coexistam sau sa ne impunem, aidoma razboinicelor din trecut?
sursa:Ele.Ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu